Wat kan munt voor ons doen?

Munt is een gezond en fris kruid wat we vooral kennen van de verse muntthee. Met dit weer kan het heerlijk verwarmend zijn om een kopje te drinken. Maar wat kan munt nu echt voor ons doen, naast dat het heerlijk is om te drinken? Een stukje geschiedenis.

Munt is ontstaan uit jaloezie van een godheid. Pluto was de heerser van de onderwereld. De Griekse godin Persephone, de vrouw van de god Pluto had een vriendin. Deze vriendin heette Mintha. Ze waren goede vriendinnen maar Pluto wenste niet dat de twee zoveel samen met elkaar deden. Hij werd zeer boos op deze situatie en veranderde Mintha in een plant.

Munt was ook bij de oude Egyptenaren bekend. In de Middeleeuwen stond deze laag groeiende plant in elke kruidentuin omdat munt gezond bevonden werd. Munt werd gezien als een geneeskruid. Alleen de geur al die ervan afkomt heeft een antibacteriële werking. Munt stilt krampen in het darmstelsel. Van munt wordt menthol gemaakt, wat niet alleen een frisse smaakstof is maar in vroegere tijden werd gebruikt als genezende stof. Menthol werd gebruikt in een migrainestift of mentholstift waarmee je menthol op je hoofd kon aanbrengen. Hierdoor verdwijnen sommige vormen van hoofdpijn. Menthol werd ook gebruikt in combinatie met olie, pepermuntolie genaamd. Pepermuntolie werd gebruikt om jeukende huidziekten mee te genezen. Verkoudheid en griep werden genezen met menthol. De antibacteriële werking deed slijmvliesontstekingen verdwijnen.

Misselijkheid gaat over zodra je mint ruikt. Hetzelfde geldt voor sommige hoofdpijnvormen. Als je mint over je voorhoofd en neus wrijft zal je merken dat de hoofdpijn kan verdwijnen. Menthol geeft de maag rust. Dat geldt uiteraard ook voor het drinken van pepermuntthee of een op menthol gebaseerd snoepje.

Mint heeft meer invloeden op de spijsvertering dan alleen het rustig maken van de ingewanden. Het bevordert de spijsvertering. Het bevordert ook de werking van de speekselklier. Op deze manier worden enzymen geactiveerd die de spijsvertering bevorderen. Op deze manier worden de verschijnselen van indigestie verzacht. Bovendien zorgt de antibacteriële werking ervoor dat de mond schoner wordt. Uiteraard zitten muntblaadjes in veel recepten voor natuurlijke mondwaters.

Het is ook lekker in vers koud drinkwater. Je kunt een kan met water vullen en er enkele verse muntblaadjes aan toevoegen. Ook de combinatie met gember of citroen/limoen is mogelijk. Munt is de smaakmaker in diverse theemixen. Wanneer je een kruid nodig hebt dat niet bijzonder aangenaam smaakt zoals perzikkruid of weegbree, kun je er het aan toevoegen.

Munt is een lekker fris kruid voor bij een pasta maaltijd of aardappelvariatie. Het is een goed idee om munt niet mee te bakken of koken maar het vers op je bord te snijden en te mengen met je eten als je het op je bord schept. Je kunt dit groene kruid uiteraard ook over je eten heen strooien vlak voordat je gaat eten. Zo blijft een optimale geneeskracht bewaard. Als je munt mee kookt zul je merken dat de smaak kan gaan overheersen.

Maak eens een muntsaus door water met munt te koken en dit al kloppende te gieten over een schaaltje bloem. De saus is gelijk klaar! Dit smaakt heel goed over groenten zoals bloemkool en broccoli. Je kunt ook een uitje met knoflook fruiten en dat ook door het muntwater mengen, dan krijgt de saus nog meer smaak en je gebruikt alleen maar natuurlijke, verse smaakstoffen. In de Thaise keuken wordt munt door soepen gedaan. Doe eens wat munt en rode peper door de soep om deze een Thais karakter te geven. Indiase raita is yoghurt met munt. Wanneer je gewone yoghurt met munt, walnoten en honing vermengd heb je een heerlijk dessert.

Ik neem nog een heerlijke slok van mijn thee en ga weer verder aan het werk.

Indien je een vraag wilt stellen, gewoon doen! Ook als je meer over een bepaald onderwerp wilt weten hoor ik graag van je.

Warme groet,

Amanda

Tel je zegeningen, het liefst iedere dag

 

Geef een reactie