Blog

Alles wat je aandacht geeft groeit

Helaas merk ik dat veel mensen met wie ik werk wat terneergeslagen kunnen zijn. Er is veel verschil in hoe mensen omgaan met de situatie zo als deze vandaag de dag is. Ook zijn er daarnaast natuurlijk de “normale” problemen. Weet dat het belangrijk is dat alles wat je aandacht geeft, groeit. Het is misschien wat simpel gezegd maar het werkt wel zo.

Het heeft niet zo heel veel zin om je ongerust te maken en over van alles te piekeren waar je geen invloed op kan hebben. Overigens zeg ik hiermee niet dat je geen plannen en/of doelen mag / moet maken. Ik denk juist dat je hier van opknapt en ook dat je realistisch kan en mag zijn.

Maar als je alleen maar denkt over wat er mis kan gaan en hoe slecht je het hebt, dan ga je je daar niet beter van voelen. Er zijn altijd mooie momenten in het hier en nu en ook herinneringen die je omhoog mag halen. Kijk eens of je kunt genieten van het hier en nu en als je dat niet lukt wat je nodig hebt om hiervan wel te kunnen genieten. Merk je dat je teveel piekert over de toekomst. Breng je aandacht heel bewust terug naar het nu. Als je je volledig concentreert op wat je nu ziet, proeft en ruikt, kun je niet meer piekeren over wat nog moet komen.

Je hoeft je negatieve gevoelens en emoties niet uit te schakelen maar kijk ook eens of ze reëel zijn en wat je hier zelf aan kan doen. Richt je ook eens op die dingen die je graag doet, waar je blij mee bent en van welke mensen je echt kunt genieten om je heen, van iets lekkers te eten of te drinken of juist de in of ontspanning in je leven. Neem geen slachtofferrol aan maar kijk echt hoe jij je leven mooier kan maken voor jezelf (en die mensen die je dierbaar zijn).

Soms kan alles tegenzitten maar dan is het juist zaak dat jij goed blijft functioneren om je hoofd (en je hart) er bij te houden. Als jij niet rustig blijft en de dingen voor jezelf op een rijtje krijgt een ander doet het zeker niet voor je. Pak het stapje voor stapje aan en vergeet af en toe niet te lachen en te genieten. Op het moment dat je zelf sterk in je schoenen staat kan je de hele wereld aan. En sta je achter je eigen beslissingen ook al zit het tegen.

Soms is het moeilijk en soms is het zwaar maar als je alleen met negatieve dingen aan de haal gaat dan kan je angstig en verdrietig worden en geen uitweg meer zien. Laat je niet meeslepen in de ellende van alledag (en zeker niet andermans ellende) maar sta sterk in je schoenen, doe die dingen die je gelukkig maken, weet wie je bent en wat je nodig hebt. Wees dat positieve baken dat licht en liefde kan brengen in de wereld.

Indien er behoefte bestaat voor het stellen van vragen, mail me. Ook als je meer over een bepaald onderwerp wilt weten hoor ik graag van je. Stuur mij een mail of gebruik het contactformulier.

Warme groet,

Amanda
Tel je zegeningen, het liefst iedere dag

Geef een antwoord