Een introductie over chakra’s

Chakra’s zijn de zeven grootste centra van stralende kracht in het subtiele lichaam. Ze vertegenwoordigen de energetische kruising tussen het fysieke en het bewustzijn. Elke chakra is een antenne die constant energie ontvangt en uitzendt. Hoe goed zij werken bepaalt hoe goed je je voelt en hoeveel innerlijke rust je geniet.

Een chakra is elke plek waar twee of meer nadi’s (meridianen) elkaar kruizen; het zijn kruispunten van sterke energie en veel van de kleinere chakra’s worden als acupunctuurpunten gebruikt. De 7 “grote” chakra’s zijn energetische centra die liggen langs de centrale nadi die ongeveer langs je ruggengraat loopt. Elke chakra vertegenwoordigt een bepaalde energiefrequentie. Als deze goed werken en goed met elkaar verbonden zijn, dan kun je een ongelooflijke creatieve controle over het fysieke krijgen De stroom door de chakra’s wordt grotendeels bepaald door de geestelijke toestand. De echte uitdaging is het identificeren van de blokkades en misvattingen.

De zeven chakra centra zijn:

Wortel of basis chakra. Deze chakra ligt ter hoogte van het stuitje. De basis chakra heeft de kleur rood. Deze chakra staat voor instinct, overleven en veiligheid.

Sacraal chakra. Gelegen in je onderbuik tussen je heupen. De kleur voor deze chakra is oranje. Deze chakra staat voor emotie en seksualiteit.

Navel of Solar Plexus chakra. Deze chakra ligt ter hoogte van je navel. Deze chakra heeft de kleur geel. Deze chakra staat voor macht en wilskracht. Deze chakra staat ook wel bekend als de zonnevlecht

Hart chakra. Gelegen ter hoogte van je hart. De kleur voor het hart chakra is groen. De hart chakra staat voor liefde, vriendelijkheid en genegenheid.

Keel chakra. Deze chakra zit op plaats van de keel en de kleur van deze chakra is blauw. Deze chakra staat voor het kunnen uiten van jezelf en geeft aan wat er allemaal in je omgaat.

Hoofd chakra of derde oog chakra. De chakra zit net onder je voorhoofd tussen je twee ogen. De kleur van deze chakra is indigo. Deze chakra staat voor inzicht en visualisatie.

Kruin chakra. Dit is de chakra die boven op je hoofd zit. De kruin chakra is de chakra die alle anderen controleert. De kruin chakra is violet gekleurd. Deze chakra staat voor wijsheid en één zijn met de wereld.

Als een aantal chakra’s niet goed functioneren, zullen de andere chakra’s over actief worden waardoor er een verstoorde balans zal ontstaan. Een chakra meditatie kan je helpen om je energie weer in balans te brengen

Een typisch chakra meditatie zal beginnen bij de basis chakra en geleidelijk alle chakra’s langs lopen tot je kruinchakra. Chakra-meditatie is een vorm waarbij je door aandacht aan je chakra’s te geven een ontspannen en energierijk gevoel creëert.

Je kunt voor het werken met je chakra’s meditatie verschillende vormen van meditatie gebruiken. Belangrijk voor jou is dat dit een meditatie vorm is die bij jou past.

Gedurende de chakra meditatie behandel je elke chakra. Door deze meditatie geef je specifiek aandacht aan elke chakra. Door het te accepteren en je chakra te omgeven met jouw liefde en aandacht, herstel je het energetische evenwicht van die chakra.

Wanneer je alle chakra’s hebt behandeld ontstaat een nieuwe balans tussen de chakra’s. Je merkt dat je energie huishouding opgeschoond is en daardoor voel jij je geestelijk beter.

Een oefening die erg nuttig kan zijn bij het oplossen van energetische blokkades is de wisseling-van-neusgat-ademhaling. Bij regelmatige toepassing zal je waarschijnlijk merken dat je energie meer wordt geaard.

Ga met een rechte rug in een makkelijke houding zitten. Gebruik de duim van de rechterhand om het rechterneusgat dicht te drukken. Gebruik de ringvinger en de pink als u het linker neusgat dicht wil drukken. Gebruik de ringvinger en de pink als je het linker neusgat dicht wil drukken. Wissel niet van hand, ook niet als je linkshandig bent.

  1. Druk het rechterneusgat dicht met de duim van de rechterhand en adem vier tellen lang in door het linker neusgat.
  2. Knijp zacht beide neusgaten dicht en houd de adem zestien tellen in.
  3. Haal de duim van de rechterneusvleugel en adem acht tellen uit, houd het linker neusgat dicht met de ringwijsvinger en de pink.
  4. Het linker neusgat blijft afgesloten. Adem nu in vier tellen in en door het rechterneusgat.
  5. Knijp zacht beide neusgaten dicht en houd de adem zestien tellen in.
  6. Laat het linker neusgat los en adem in 8 tellen uit, houd daarbij het rechterneusgat gesloten door de duim erop te houden.

Dit is een volledige ademhalingsoefening. Doe dit 10 keer per dag.

de-zeven-chakras

Geef een antwoord