Halloween

De nacht van 31 oktober op 1 november is bij de meeste van ons bekend als Halloween. Halloween is een van de oudste feesten. Het wordt al duizenden jaren gevierd. Halloween, zoals wij dat nu kennen, is ontstaan uit meerdere feesten, die gevierd werden door verschillende culturen. Halloween is overgewaaid uit Amerika en we kennen het inmiddels allemaal wel. Mooi uitgesneden pompoenen, verkleedfeestjes waar horrorachtige outfits de show stelen…. Kinderen die langs de deuren gaan voor snoep. Maar waarom wordt dat in deze tijd van het jaar gevierd en wat houdt het in? De eigenlijke naam van Halloween is All Hallow’s Eve. De avond voor Allerheiligen. Op Allerheiligen worden de heiligen geëerd en een dag later, op Allerzielen de doden herdacht. Deze laatste twee zijn christelijke feesten die de christenen hebben overgenomen van de Kelten.

Voor de moderne hekserij, verschillende paragnosten en mediums heeft deze dag een heel andere betekenis. Zij vieren tijdens Halloween het begin van hun nieuwe jaar. Zij noemen het feest Samhain. De viering begint bij zonderondergang tijdens de avond van 31 oktober, maar aangezien de Kelten een maankalender gebruikten loopt deze niet helemaal gelijk met de meer gebruikelijke lunisolaire kalender en varieert de absolute dag dus in deze laatste kalender. Men vierde de overgang van de zomerperiode naar het begin van de winter. Een belangrijk element was het vreugdevuur. Voor de Kelten begon alles vanuit het donker. “De Kelten rekenen in nachten en in winters” schreef Julius Caesar. Ze lieten hun dagen beginnen na zonsondergang en hun winter startte met Samhain, het begin van een nieuw jaar.

Het feest wordt ook wel het Winterfeest genoemd. De overgang van de zomer naar de winter wordt hierbij op een speciale manier gevierd. Volgens de moderne hekserij begint de winter dan ook na deze nacht. Tijdens deze overgang gedurende de nacht, van zonsondergang tot zonsopgang, komen alle werelden en het materiële bestaan het dichtst bij elkaar. Volgens de oude religie is het tijdens deze nacht dan ook makkelijker om contact te maken met mensen uit andere werelden, ofwel de overledenen. Het feest staat daarom voornamelijk in het teken van divinatietechnieken, zoals tarotkaartleggingen en handlezingen en vele andere bijzondere rituelen.

Op maandag 31 oktober na zonsondergang tot middernacht is het de tijd om stil te staan bij het gegeven dat de sluier deze avond naar de wereld van de doden heel dun is en je makkelijker contact kunt leggen met de andere kant van deze sluier. Je viert dit feest daarom met de levenden en met de doden. Wees niet verdrietig omdat je geliefden er niet meer zijn, want ze zijn er altijd en overal. Deze avond kun je gebruiken om weer samen met hen te zijn, te praten, te eten en te delen. Herinner je wat was, als belofte voor wat komen gaat…

Een simpel ritueel wat je kunt doen met Samhain
Bereidt een favoriete maaltijd van de person(en) die je gaat herdenken, of een goed glas wijn of iets anders wat je aan hen doet denken. Dek de tafel en zet een extra bord met eten / glas wijn of iets anders neer ter uitnodiging en als eerbetoon aan de overledene.
Je kunt overdenken waarover jullie spraken op een winterse avond, voel hoe het was om gezellig samen te zijn. Overdenk wat de overledene in zijn of haar leven jou heeft geleerd. Voor elk inzicht, les of wijsheid die jij van de overledene hebt meegekregen neem je een slokje van zijn of haar favoriete drank of iets anders wat voor die persoon van speciale waarde was.

Heb je iets aan deze blog gehad of vragen naar aanleiding van mijn blog? Laat het me hieronder weten. Indien je een vraag wilt stellen, gewoon doen! Ook als je meer over een bepaald onderwerp wilt weten hoor ik graag van je.

Warme groet,

Amanda
Tel je zegeningen, het liefst iedere dag