Hoe gebruik je een mantra?

Mantra stamt als woord af van de Sanskrietwoorden Manasah (geest) en Tra (bevrijding van de geest). Je zou kunnen zeggen dat dit soms een gedicht is, maar het kan ook een zin zijn of een enkel woord.

Mantra’s worden gebruikt als meditatieobject zodat we onze aandacht kunnen focussen. Door de mantra te herhalen op een pratende of zingende manier, of in onze gedachte, kunnen we de stroom aan gedachten tot rust brengen. Wanneer we onze gedachten tot rust brengen komen we in aanraking met onze diepere lagen van bewustzijn. Het streven van meditatie is het bereiken van de bron van ons zijn, de leegte waar alles al is. Het heeft ook een geneeskrachtige werking omdat geluid trilling is, en ons lichaam reageert op trilling. Doordat de klanken resoneren op verschillende plekken in je lichaam kunnen ze energetische blokkades opheffen en hierdoor een heilzame werking hebben. Probeer daarom de mantra’s ook in je lichaam te voelen en denk niet teveel na hoe je ze uitspreekt.

Na een paar minuten zul je merken dat het repeteren van de mantra vanzelf zal gaan en dat het gemakkelijker wordt de mantra te volgen. Het tempo, de frequentie en het interne volume van de mantra mogen veranderen tijdens het mediteren. In het begin hebben vele beginners de neiging om de mantra synchroon met de ademhaling te herhalen, wat niet de bedoeling is. Je kunt dit echter niet op wilskracht zo maar loskoppelen. Wanneer je deze koppeling slechts gewaar bent en niet stimuleert of probeert te regelen zal deze vanzelf na een paar meditatiesessies wegvallen of afnemen. Net zoals in andere meditaties is het raadzaam zo min mogelijk kracht te gebruiken en zoveel mogelijk te ontspannen in het uitvoeren van de oefening.

Mantrameditaties gaan terug tot tenminste de oude Vedische tradities, waar mantra’s werden gebruikt om de goden te beïnvloeden. Sindsdien hebben vele culturen waarde gehecht aan de heilige kracht van woorden. De oorspronkelijke betekenis van het woord mantra wordt dan ook als “dat wat onze geest beschermt” gezien. In vele stromingen wordt ook een helende werking aan mantra’s door de specifieke trillingsenergie die elk woord heeft toegeschreven. Denk aan wat voor effect muziek op je heeft en het is duidelijk wat een effect geluid op ons heeft.

In sommige stromingen wordt geheimzinnig gedaan over de mantra’s. Ze worden speciaal voor je geselecteerd, je mag ze aan niemand vertellen en moet altijd met dezelfde mantra blijven oefenen. Wanneer je dit niet doet zullen, volgens deze stromingen, de oefeningen niet goed voor je werken. Ondanks dat de oosterse en soms geheime mantra’s een goed resultaat geven, blijken volgens sommige wetenschappers ook simpele westerse woorden of zelfbedachte mantra’s goed te werken.

De bekende meditatieonderzoeker Herbert Benson van Harvard University heeft eind jaren zeventig al ontdekt dat het westerse woord ‘one’ net zo goed werkt als de veelgebruikte oosterse mantra’s. Je kunt ook zelf een mantra bedenken. De mantra hoeft niet een bestaand woord te zijn, een bepaalde betekenis te hebben en mag uit meerdere lettergrepen bestaan. Als je een mantra zoekt dan valt het wel aan te raden om in het begin een woord met één of twee lettergrepen te kiezen.

Er bestaan duizenden mantra’s en om een paar suggesties te geven heb ik de meest bekende op een rij gezet. Sommige mantra’s hebben geen betekenis, anderen refereren aan bijvoorbeeld goden of Boeddhistische figuren.

Verschillende Mantra’s

Over het algemeen wordt “Om” (ah-u-mmm) als de moeder der mantra’s gezien. ‘Om is het geluid waardoor het universum is gecreëerd’ en staat voor alle mantra’s, trillingen en geluiden bij elkaar. Mantra meditaties behoren tot de categorie beginnermeditaties die je de rest van je leven kan beoefenen en verdiepen.

mantras

Indien er behoefte bestaat voor het stellen van vragen, mail me. Ook als je meer over een bepaald onderwerp wilt weten hoor ik graag van je. Stuur mij een mail of gebruik het contactformulier. Je kunt hier eventueel ook een review achterlaten, mocht je dat willen.

Warme groet,

Amanda
Tel je zegeningen, het liefst iedere dag

Geef een antwoord