Hooggevoeligheid HSP

Dit keer maar eens een stukje over hooggevoeligheid. Je hoort er veel over tegenwoordig maar wat is het nu eigenlijk? Hooggevoeligheid is een mooie eigenschap, maar kan soms ook een hele lastige zijn. Zoals bijvoorbeeld in contact met anderen. Iemand die zeer gevoelig is noemen we ‘Hooggevoelig’ of ook wel HSP, ‘Highly Sensitive Person’.

Heb je wel eens gehad dat je ergens bent, of met iemand aan het praten bent waarbij je voelt dat je word overspoelt door het gevoel van de ander? Dat je niet weet waar dat vandaan komt, omdat je het niet over deze gevoelens hebt gehad.  Je verliest ineens al je energie en vraag je of hoe dit komt. Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn. Zij raken letterlijk  overprikkeld, iedere HSP is uniek in waarvan zij overprikkeld kunnen raken.

Kenmerken van HSP’s kunnen onder andere zijn: Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar; Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf, vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak; Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken; Hebben een diep en rijk innerlijk leven, dromen, fantaseren en overwegen veel; Voelen stemmingen en sferen goed aan; Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek; Eigen emoties en emoties van anderen worden veel intenser ervaren;  Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur; Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet; Zijn vaak perfectionistisch en plichtsgetrouw;  Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden; Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen, hebben moeite om grenzen aan te geven; Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.; Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen.

Veel hooggevoelige mensen vragen zich af wat er mis met hen is, zij hebben de neiging zichzelf te willen veranderen, hun hooggevoeligheid te negeren of onderdrukken. Dit kan veel invloed hebben op hun dagelijks leven zowel in het werk als privé.

Door het bewustzijn van en het accepteren van de eigen hooggevoeligheid kan deze echter van een valkuil en een last, tot een kwaliteit en een gave worden. Mocht je jezelf hier in herkennen is het onder andere belangrijk om goed te leren aarden, grenzen te stellen, de innerlijke kracht te versterken en een juiste balans te vinden tussen activiteit en rust.

Dit was m weer voor deze week, volgende week weer een nieuwe blog!

download

Geef een antwoord