Hypnose / hypnotherapie

Al eerder heb ik geschreven over hypnose maar ik waag er toch nog een stukje aan. Voor de beroepsopleiding tot hypnotherapeut is het de bedoeling dat je een aantal mensen onder hypnose brengt. Veel mensen vinden het eng en sommige lijkt het leuk en willen er graag meer over weten, maar wat is hypnose nu eigenlijk? Rondom hypnose bestaan veel misverstanden en (onjuiste) vooroordelen. Er wordt al snel gedacht aan show of toneelhypnose waarin je opeens een citroen als smakelijk oppeuzelt. Waarbij de mensen die onder hypnose zijn aan de wil van de hypnotiseur lijken overgeleverd. De hypnotiseur gebruikt deze technieken om mensen te vermaken en is dan ook zeer goed in het uitkiezen van mensen, die het makkelijkst te beïnvloeden zijn en bereid zijn om aan zijn act mee te werken. Dergelijke toneelhypnose heeft niets te maken met de hypnose zoals die wordt toegepast in hypnotherapie.

Het woord hypnose is afkomstig van het Griekse woord ‘hypnos’, dat slaap betekent. Hypnose is echter geen slaap: in trance blijft men bewust en alert. Het is een toestand van diepe ontspanning en concentratie, die eerder raakvlakken heeft met yoga en meditatie. Dit ervaren we zelf op een natuurlijke manier wanneer we bijvoorbeeld op gaan in een spannend boek. Je bent dan minder alert en je ‘kritisch denken’ is wat meer naar de achtergrond. Dit betekent niet dat je geen controle hebt. Er is namelijk altijd een waakzame ‘ik’ aanwezig. Men krijgt extra controle over zichzelf, in plaats van controle te verliezen. Ieder gewenst moment kan men zelf uit de trance komen en terug keren naar het normale bewustzijn. Zo zal je geen suggesties tot je nemen wanneer je hier niet achter staat. Niemand hoeft dus bang te zijn niet meer uit een hypnose te kunnen komen.

Als mensen denken wij dat ons gedrag en onze keuzes gemaakt worden door ons bewuste niveau van denken. Niets is minder waar, steeds vaker wordt er onderzoek gedaan waaruit blijkt dat het tegendeel waar is. Het onbewuste deel van ons brein is de grote kracht achter ons gedrag. Het proces van het onbewustzijn wordt onderschat en gelijktijdig wordt het bewust zijn van ons bewuste gedrag terwijl het onbewuste gedrag vele malen groter is. Vergelijk het maar met een ijsberg waarbij slecht 10% boven het water uitsteekt terwijl 90% onder water zichtbaar is.

10

De communicatie tijdens hypnose is zeer belangrijk en wordt bepaald door een aantal factoren; de stem van de hypnotiseur, de toonhoogte van de stem en de snelheid van de zinnen. Door het juiste gebruik wordt de gehypnotiseerde gemakkelijker ontspannen en zal hierdoor sneller in trance raken. Dit is dus een vorm van totale ontspanning en in deze ontspanning geeft diegene toegang tot het onbewuste deel van het brein. Taalgebruik is belangrijk om te bereiken wat men wil. Formuleer de juiste woorden en zinnen om te bereiken in het brein wat je wilt.

Hypnose kun je bijvoorbeeld gebruiken bij:
Negatieve gedachten
Weinig zelfvertrouwen
Stoppen met roken
Angst voor spinnen
Liefdesverdriet

Indien er behoefte bestaat voor het stellen van vragen, mail me gerust. Ook als je meer over een bepaald onderwerp wilt weten hoor ik graag van je.

Warme groet,

 

Amanda

Tel je zegeningen, het liefst iedere dag

 

Geef een antwoord