Hypnotherapie

Wat is hypnose?
Hypnose is een op slaap gelijkende trance toestand van verlaagd bewustzijn. Het toepassen van hypnose als methode in een therapie wordt hypnotherapie genoemd. De cliënt wordt in een lichte trance gebracht. Je voelt je tegelijkertijd volledig ontspannen en uiterst geconcentreerd. Als een cliënt door middel van hypnose in trance is, kunnen problemen beter worden onderzocht. Ook is het tijdens een hypnose voor de cliënt makkelijker om suggesties van de therapeut op te volgen. Dergelijke therapeutische suggesties zijn gericht op het verminderen van de klacht. Zo kan een hypnotherapeut de cliënt onder hypnose bijvoorbeeld vragen in gedachte een traumatische ervaring opnieuw te beleven zonder daarvoor weg te vluchten. Onder hypnose maakt de cliënt gebruik van zijn zelf herstellend vermogen. De genezing ligt bij de cliënt.

Hypnose: feiten en misverstanden
Rondom hypnose bestaan veel misverstanden en onjuiste vooroordelen. De meeste daarvan komen voort uit ‘hypnose shows’, waarbij mensen aan de wil van de hypnotiseur lijken overgeleverd. Daarbij worden vrijwilligers geselecteerd die gemotiveerd zijn om plezier te hebben en gek te doen. Dergelijke toneel hypnose heeft niets te maken met de hypnose zoals die wordt toegepast in hypnotherapie.

Het woord hypnose is afkomstig van de Griekse god van de slaap ‘Hypnos’. Maar is eigenlijk geen slaap: in trance blijft men namelijk bewust en alert. Het is een toestand van diepe ontspanning en concentratie, die eerder raakvlakken heeft met yoga en meditatie. Men krijgt extra controle over zichzelf, in plaats van controle te verliezen. Ieder gewenst moment kan men zelf uit de trance komen en terug keren naar het normale bewustzijn. Niemand hoeft dus bang te zijn niet meer uit een hypnose te kunnen komen.

Een hypnotiseur kan niemand onvrijwillig hypnotiseren. Hypnose kan alleen ontstaan vanuit een vrijwillige samenwerking. Het is daarom in zekere zin altijd een vorm van zelfhypnose. Iedereen die dat wil kan een bepaald niveau van trance bereiken.

Bij welke klachten kunt u hiervan gebruik maken?
Je kunt gebruik maken van hypnotherapie o.a. bij stress, een fobie, als hulp om te stoppen met roken, bij faalangst, of als hulp bij het afvallen.

Duur van hypnotherapie
De duur van hypnotherapie is afhankelijk van de therapie waarbinnen hypnose wordt toegepast. Ook is de duur van hypnotherapie afhankelijk van de klacht van de cliënt. Afhankelijk van de klacht en de therapie kunnen enkele sessies al voldoende zijn. Een sessie duurt gemiddeld een uur.

Wat bied ik hierbij aan?
De duur van hypnotherapie is afhankelijk van de therapie waarbinnen hypnose wordt toegepast. Ook is de duur van hypnotherapie afhankelijk van de klacht van de cliënt. Magnetisme, Positief herstructureren door middel van affirmaties, klankschaalhypnose en regressiehypnose behoren tot de mogelijkheden, of natuurlijk een combinatie van verschillende vormen. Altijd in overleg.

Neem gerust eens contact op of vul het contactformulier in.