I Tjing

De I Tjing is een duizenden jaren oud Chinees orakel dat gebaseerd is op de gedachte dat alles altijd in verandering is. I Tjing betekent letterlijk ‘Boek der Veranderingen’. Niets blijft altijd hetzelfde. Het Boek der Veranderingen is een collectie van 64 wijsheden, die van toepassing is op iedere denkbare situatie. Elke wijsheid wordt aangeduid met een universeel nummer. Alle vertalingen en commentaren op de I Tjing gebruiken dezelfde nummers. De wijsheden hebben ook een naam, die kan wel verschillend zijn. Elk nummer heeft een uniek hexagram, dit is een set van zes hele en/of onderbroken lijnen, die het yin en yang symboliseren. Traditioneel werd de I Tjing geraadpleegd door het werpen van 50 duizendbladstelen, maar tegenwoordigwordt een set van drie munten gebruikt. De I Tjing geeft je inzicht in je leven en helpt je om met de veranderingen in je leven om te gaan. De I Tjing heeft sinds de eerste Nederlandse vertaling in 1953 een grote populariteit gekregen.

Het Boek der Veranderingen, zo simpel als de titel is de inhoud echter niet. In het begin zal het wel even doorzetten zijn om te begrijpen wat er wordt bedoeld. Maar als je eenmaal in de sfeer van het boek zit, weet je wat bepaalde uitdrukkingen betekenen en vooral als je bij de hexagrammen en trigrammen een eigen beeld hebt gekregen, dan is het een boek dat je waarschijnlijk niet meer zou willen missen. Waarom niet? Wie wil er nu niet raad krijgen van een wijs mens, een goede vriend, die jou door en door kent en wiens advies je rustig kunt aannemen? Je persoonlijke raadgever, dat is de I Tjing.

Voorbereiding
Als je het I Tjing orakel gaat raadplegen, formuleer je eerst duidelijk de vraag die je op dat moment bezighoudt en waarvoor je de raad van het orakel vraagt.
Stel geen ja / nee vragen.
Stel geen onzinnige vragen.
Stel je vraag zo concreet mogelijk.
Respecteer je antwoord. Het is niet raadzaam om dezelfde vraag blijven te herhalen.
Een goede vraag is bijvoorbeeld een vraag die begint met:
Wat moet ik doen om …
Wat gebeurt er als ik …

Dit is het uitgangsprincipe:
De I Tjing is gebaseerd op de stelling dat niets ooit hetzelfde blijft, en dat het een elementaire kosmische wet is dat dingen steeds in beweging zijn, steeds onderweg van de ene pool naar de tegenovergestelde pool. Met andere woorden: als we gelukkig zijn, zijn we altijd al onderweg naar een periode van minder geluk. Als we succes hebben, zijn we altijd al op weg naar een minder succesvolle periode, en omgekeerd.
Eigenlijk is het heel geruststellend om te weten dat uiteindelijk alles in de natuur een zeker evenwicht heeft dat wij als mensen niet altijd even goed begrijpen.

Indien je een vraag wilt stellen, gewoon doen! Ook als je meer over een bepaald onderwerp wilt weten hoor ik graag van je.

Warme groet,

Amanda
Tel je zegeningen, het liefst iedere dag

Geef een antwoord