Mediteren

Afgelopen week heb ik uitbreid gesproken met een klant dat het voor haar moeilijk is om te ontspannen en te mediteren. Ze voelt zich erg rusteloos en kan niet bij haar eigen kern komen, maar wil dit wel heel graag. Zij kan niet de rust vinden. En al helemaal niet ontspannen of haar ogen sluiten om bij haar innerlijke zelf te komen. Terwijl meditatie echt een hele goede vorm is om je concentratie en je focus te versterken.

Maar er zijn zoveel verschillende manieren om te mediteren. Eerder schreef ik al een aantal blogs over meditatie en deze of wat dacht je van het gebruiken van een mantra? Regelmatige meditatie heeft meerdere voordelen, je bent minder gestrest je kunt beter keuzes maken. Het probleemoplossend vermogen neemt toe, je hebt een betere emotionele balans, ook kun je veel beter slapen. Het moet uiteindelijk goed voor jou voelen om te doen. Natuurlijk moet je je er soms even toe zetten maar als jij je er niet lekker bij voelt dan ga je het meestal niet vaker doen.

mediteren

Zelf kan ik veel bewondering hebben voor mensen die stil kunnen zitten en mediteren. Zelf heb ik vaak overal pijn, kramp en ben ik ongeduldig. Natuurlijk zeg dit ook iets en ook daar mag je naar luisteren en je les uithalen. Maar het belangrijke is dat je je ook niet druk maakt over hoe je zit of hoe het er uitziet maar meer over hoe je je voelt. Je kunt gewoon je houding aanpassen, een kussen of een dekentje erbij nemen, warme sokken aandoen of gewoon mediteren in een warm bad (ook echt een aanrader, zeker bij volle maan! maar dit kan in een andere blog).

Wel is mediteren met de ogen dicht het meest effectief (oké niet als je loopt of in de auto ;)). Neem het mee in je dagelijkse rituelen en geniet er van. Concentratie en focus, wie wil dit nu niet? Denk ook eens aan een stilte wandeling, alleen of samen. Concentreer je op je eigen ademhaling en de dingen die je ziet om je heen. Wedden dat je het vaker gaat doen?

Doe ook je dagelijkse dingen eens met je volle aandacht en concentratie, bijvoorbeeld stofzuigen, poetsen en de afwas of je dagelijks ritje naar kantoor op de fiets of in de auto. Ruim alles een extra op en gooi die overbodige spullen die al jaren in de kast liggen en die je nooit meer inkijkt of gebruikt eens weg, of geef het weg. Een opgeruimd huis geeft je een opgeruimd hoofd. Geef je zelf letterlijk de ruimte.

Indien er behoefte bestaat voor het stellen van vragen, mail me. Ook als je meer over een bepaald onderwerp wilt weten hoor ik graag van je. Stuur mij een mail of gebruik het contactformulier. Je kunt hier eventueel ook een review achterlaten, mocht je dat willen.

Warme groet,

Amanda
Tel je zegeningen, het liefst iedere dag

Geef een antwoord