Omgaan met je schaduwkant

Hoe we ons ook ontwikkeld hebben, we hebben allemaal wel eens slechte dag. We ergeren ons wel eens ergens aan. Ook al even we heel bewust we hoeven ons ook niet altijd alleen maar als engeltjes te leven. Onze donkere kant is een stuk van ons menszijn.

Wat beschouw jij als negatief in jezelf? Wat vind je een punt dat je zelf het allerliefste verborgen wil houden voor iedereen incluis je zelf? Het kan zelfs een stuk zijn waar je zelf angstig van kan worden. Alle gevoelens zijn goed, het is een onderdeel van jezelf en het hoort bij ons. Het is goed om deze stukken van jezelf te herkennen en erkennen. Pas als je dit doet kan je er mee aan de slag. En zoals bij alles zit hier een positieve en negatieve kant aan. Als je jezelf echt kent dan lukt het je om inzichten te krijgen waarom je dingen doet die je doet.

Je hoeft je negatieve kanten ook niet te verbergen voor anderen, de mensen die je heel dierbaar zijn weten deze vaak ook wel te benoemen. En hoe meer je de dingen verstopt of verwaarloosd hoe meer aandacht het stuk gaat vragen, dit kan zich uiten in heel veel verschillende dingen. Het is mogelijk dat je allerlei vage klachten krijgt of misschien zelfs wel ziek wordt.

Om stevig in je schoenen te staan is het goed om te weten wie je bent, wat je sterke punten zijn, je zwakke en wat je angsten hierin zijn. Angsten zitten je in de weg hoe dan ook, zelfs vaak zonder dat er een werkelijke reden voor is. Angst kan nodig zijn om te overleven maar sommige angsten hebben wij niet nodig en kunnen ons leven gaan overheersen. En wat wij vrezen kan onze ernstige werkelijkheid worden. Alles wat je aandacht geeft groeit, dus ook angst. Je kunt je focus hierdoor dus verkeerd gaan leggen. Het kan heel verhelderend zijn om hier mee aan de slag te gaan.

Welke angsten zijn van jouzelf en welke angsten heb je van je omgeving overgenomen om misschien zelfs wel van je voorouders? Ben je hier zelf mee bekend? Weet je het niet te vinden? Natuurlijk kan ik je hier ook altijd in ondersteunen mocht je hier niet uitkomen.

Een schaduwkant kan eigenlijk ook een positieve kant hebben. Waar je misschien vroeger is geleerd niet voor je beurt te praten kan het nu heel goed zijn dat je juist je stem moet laten horen om te laten weten dat je er wel bent of dat je juist heel veel te vertellen hebt en dat je vroeger is geleerd vooral je mond te houden. Omdat een meisje dat nu eenmaal doet. Om in balans te komen met je schaduwkant is het van belang om hier mee in het reine te komen, doormiddel van zelf onderzoek, om bewust te worden waarom je op een bepaalde manier reageert op situaties. En daar zitten juist de mooiste levenslessen Juist dat is zo belangrijk om je lichte kant volop te kunnen laten schijnen.

Indien er behoefte bestaat voor het stellen van vragen, mail me. Ook als je meer over een bepaald onderwerp wilt weten hoor ik graag van je. Stuur mij een mail of gebruik het contactformulier. Je kunt hier eventueel ook een review achterlaten, mocht je dat willen.

Warme groet,

Amanda
Tel je zegeningen, het liefst iedere dag

Geef een antwoord