Salie

Salie is een plant met diverse toepassingsmogelijkheden, zoals een kruid voor in de keuken of om het te drogen en te verbranden. Al eerder heb ik in een blog verwezen naar (witte) salie  maar wat is het nu eigenlijk? Salie is inheems in de westelijke en zuidelijke Balkan waar hij groeit op de kale kalkrotsen. Via de Zwitserse en Franse kloostertuinen is Salie ook in Nederland terechtgekomen. Nu is het een cultuurplant en wordt in de zuidelijke landen op grote schaal gekweekt.
De naam Salvia, van het Latijnse Salvere (gezond zijn, genezen of redden), betekent “heilzaam kruid” en geeft zijn goede reputatie al weer.
Salie is van oudsher geprezen als versterkend middel. Door regelmatig Salie gebruik zou men langer leven. De kruidkundige Gerard schreef in 1597: “Salie is bij uitstek goed voor hoofd en hersenen, het maakt de zintuigen en het geheugen kwieker, versterkt de zenuwen, herstelt de gezondheid van lammen en geneest trillende ledematen”. Hoe smaakt salie? De smaak laat zich moeilijk omschrijven: Warm aromatisch, prikkelend, kruidig, iets bitter en wrang. Salie heeft een heel eigen smaak en geur, en wie eenmaal salie geproefd heeft herkent het meteen.

Voor de wijzen uit de oudheid was het kweken van enkele salieplantjes in de tuin een garantie voor een lang leven en een goede gezondheid. In de zeventiende eeuw werd Salie door de Chinezen zo gewaardeerd dat Hollandse kooplieden merkten dat de Chinezen drie kisten Chinese thee wilden verhandelen tegen één kist saliebladeren.
Voor de Romeinen was het een heilig kruid dat met enige ceremonie verzameld moest worden. De aangewezen persoon brengt een offer van brood en wijn, draagt een witte tuniek en is blootsvoets en gereinigd. De Romeinse instructies waren tegen het gebruik van ijzeren gereedschap, een verstandige maatregel daar ijzerzouten onverenigbaar zijn met Salie.
Lang geleden gingen maagden op de avond voor de langste dag in groepjes naar een park of tuin. Dit was de zogenaamde midzomernacht. Iedere maagd had een takje Salie bij zich en moest met deze Salie enkele rituele handelingen verrichten. Als alles goed verliep verscheen precies om middernacht de toekomstige echtgenoot voor de trouwlustige maagden.
In ons land werd Salie meegekookt in de melk, omdat thee van Salie niet heel erg goed smaakt. De saliemelk werd voor het naar bed gaan gedronken om lekker te kunnen slapen.

Witte salie zuivert en reinigt een ruimte, je aura, een kamer of je hele woning van negatieve energieën, entiteiten of een zware of vervelend voelende atmosfeer. Gebruik dan eens witte Salie of een smudgestick. Overal kunnen negatieve energieën voorkomen. Bijvoorbeeld in je huis waar zich verschillende zielen bevinden die daar voor jou hebben gewoond of misschien zelfs zielen van mensen die daar zijn overleden. Al die mensen hebben net als jij energie met zich meegedragen. De ene heeft positieve energie, de ander juist negatieve energie door bijvoorbeeld boosheid of verdriet. Die energie heeft de eigenschap dat het vaak blijft hangen op die plekken waar die mensen zijn geweest of zijn gestorven.

s

Ook in jouw huis kunnen dus ontelbaar veel verschillende energieën hangen, vooral als je huis nog nooit is gereinigd. Het is mogelijk dat je huis niet meer goed aanvoelt door al die energieën. Je kunt dit bijvoorbeeld voelen doordat er een drukke of gespannen sfeer hangt of misschien wel een droevige sfeer. Ook als je vaak hoofdpijn hebt of duizelig bent kunnen die energieën daar de oorzaak van zijn. Met witte salie kan dan de leefomgeving daarvan worden gezuiverd. Salie is ook aan te bevelen als je net een nieuwe woning gaat betrekken.

Indien er behoefte bestaat voor het stellen van vragen, mail me gerust. Ook als je meer over een bepaald onderwerp wilt weten hoor ik graag van je.

Warme groet,

Amanda
Tel je zegeningen, het liefst iedere dag

Geef een antwoord