Tongdiagnose

De meeste die mij kennen weten dat ik interesse heb in wat ons lichaam ons te vertellen heeft en dan in de meest brede vorm van het woord. Al eerder heb ik een blog geschreven over Chinese gezichtskaart en gelaatkunde.

Al valt er over de tong heel veel te vertellen ik houd me dit keer aan de wat kant van de Chinese geneeskunst. De tong is een beweeglijk orgaan in de mond van mensen en de meeste andere gewervelden. In het algemeen speelt de tong een belangrijke rol bij het kauwen, slikken, de smaakgewaarwording en het reinigen van het gebit. Daarnaast heeft dit orgaan vaak nog allerlei andere specifieke functies. Aan de tong kan je namelijk ook veel aflezen over de interne conditie van het lichaam en het is een fantastisch hulpmiddel om een goede diagnose van de klacht(en) te maken. De tong vertelt ons over de interne gesteldheid over een langere voorliggende periode.

De vorm
Is de tong klein, groot, plat, puntig, rond of met lichte uitstulpingen. Al deze kenmerken geven informatie over de aanwezigheid van koude (kleine tong) of warmte (lange tong) in het lichaam.

Het beslag
Veel mensen poetsen tijdens het tandenpoetsen ook hun tongbeslag weg. Tongbeslag ziet er wat viezig uit. Dit kan variëren van helemaal geen beslag op de tong tot een dik wit of geel beslag. Een goed beslag is doorzichtig en licht en bedekt de gehele tong. Gaten in het beslag (kale plekken op de tong) geeft aan dat er een tekort aan vloeistoffen is (Yin). Dit zijn vooral de vloeistoffen van de maag en nieren.

De structuur
Is de tong mooi egaal of zit er een crack (gleuf) in het midden. En loopt deze crack helemaal door tot de punt van de tong? Of is er over de gehele tong kleine willekeurige cracks te zien. Kun je tandafdrukken op de zijkant van de tong zien? Net als gaten in het tongbeslag zijn cracks een teken van droogte. Als het buiten een langere periode droog is geweest, dan komen er barsten in de aarde. Dit gebeurt ook op de tong. De crack die in het midden loopt vertelt hoe het gesteld is met de vloeistoffen in de maag. Loopt deze crack door tot aan de punt van de tong, dan is er vaak sprake van hitte in het hart (slaapproblemen). Alle andere kleine cracks zijn veroorzaakt door een vloeistoffen tekort in de nieren. En tandafdrukken aan de zijkant en/of voorkant van de tong geeft aan dat er te weinig energie is om het vocht te laten circuleren. Dit kan betrekking hebben op het bovenste gedeelte van het lichaam (longen) of op het middelste gedeelte van het lichaam (milt).

De kleur
De kleur van de tong moet roze/rood zijn. Door hitte verschijnselen in het lichaam kleurt de tong vaak roder tot dieprood. Is er meer sprake van koude in het lichaam, dan zie je een bleke tong. Alleen rode zijkanten vertellen over hitte in de lever en een paarsige zweem over de tong wijst op een stagnatie van Xue (bloed). Dit geldt ook voor paars/blauwe venen onder de tong.

1001628_539573432767327_271464023_n

Indien er behoefte bestaat voor het stellen van vragen, mail me gerust. Ook als je meer over een bepaald onderwerp wilt weten hoor ik graag van je.

Warme groet,
Amanda
Tel je zegeningen, het liefst iedere dag.

 

Geef een antwoord