Vertrouwen op jezelf

Vertrouwen op jezelf, het is het enige gevoel wat er eigenlijk echt toe doet. Voor de een ben je een engel, voor een ander een bitch, soms vinden mensen je stil of juist veel te druk. Het zijn momentopnames, het gaat er om hoe jij jezelf ziet. Op het moment dat je weet waar je voor staat zul je minder spijt hebben van de dingen die je gedaan hebt die niet zo zijn uitgepakt zoals je wilt. Heb plezier, geniet en wees de persoon die je graag wilt zijn voor jezelf en voor de ander. En heb ook geduld met de ander, oordeel niet te snel maar kijk ook echt wat de ander doormaakt, tenminste mocht je dit belangrijk vinden. Niet voor iedereen die je tegenkomt kan je de tijd maken om de persoon echt te leren kennen of de situatie te doorzien.

Er zullen altijd situaties zijn waarin, zelfs als je weet wie je bent en waar je staat waarin je je onzeker voelt of verdrietig. Die ene collega waar je maar niet mee door een deur kan, die vriend/vriendin die ineens iets heel onverwachts doet, die leuke baan die maar niet wil lukken. Maar ook hier geldt dat je niet weet wat de ander doormaakt of wat hiervan de reden is. Als je weet dat jij gedaan hebt wat je hebt willen doen dan hoef je hier niet schuldig over te voelen. Natuurlijk kan je ook iets gedaan hebben wat wel reden geeft om dit gedrag te laten zien. Kijk dan ook naar jezelf en laat weten wat je er vindt aan de ander, of kijk naar de situatie waarin je het gevoel hebt dat het maar niet lukt. Over het algemeen zijn het jouw eigen verwachtingen waarin je wordt teleurgesteld, ook al willen wij dit vaak aan de ander verwijten.

Zoals jij naar de wereld kijkt, kijkt de wereld naar jou. Wat ook de reden is dat je je voelt, zoals je voelt. Jouw gevoelens en emoties zijn echt en mogen er zijn. Verdruk je gevoelens niet omdat jij of anderen denken dat dat beter is. Door je emoties/gevoelens te onderdrukken, komt het alleen maar op andere, ongezonde manieren tot uiting. Laat je gevoelens over je heenkomen zonder erover te oordelen maar geef het wel de aandacht die het verdient. Ook geldt dit natuurlijk voor positieve gevoelens, geniet ervan neem het in je op en deel dit met anderen. Wees eerlijk en oprecht, want wat is er heerlijker dan echte warme mensen in je omgeving?

Ken jezelf. Als een deel van je wel wil vertrouwen op je zelf, maar andere delen willen dit niet, dan kan je tegen zaken blijven aanlopen. Hoe ontdek je dan wat je onbewuste drijfveren zijn? Daar is een simpele oefening voor:

Leg pen en papier naast je en ga comfortabel zitten. Sluit je ogen en focus op je ademhaling. Voel je lichaam en geest tot rust komen. Wanneer je er klaar voor bent, vraag je jezelf: Wat houdt me tegen om op mijn eigen gevoel te vertrouwen? Waarom oordeel ik zo over mijzelf en kan ik niet achter mijn besluiten staan?
Laat alle antwoorden in je opkomen zonder erover te oordelen, hoe gek of onlogisch ze ook lijken. Schrijf ze op zodat je ze later kunt analyseren.

Geef jezelf alle tijd en ruimte om bij jezelf te komen. Blijf aan jezelf werken zodat je inzicht krijgt in je patronen en de lessen die je moet leren. Het kan een lang proces zijn, dus respecteer dat ook. Werk aan je zelfvertrouwen en hou van jezelf om wie je bent. Wanneer je van jezelf houdt, stel je vanzelf gezonde grenzen op en dwing je respect af. Dan kun je geven en nemen, zonder jezelf weg te cijferen. Achter je eigen beslissingen staan zorgt er voor dat je flexibeler bent en kunt accepteren wie je bent en wie je wilt zijn. Verdriet, pijn en leegte smelten vanzelf weg in de warmte van échte onvoorwaardelijke liefde: liefde voor je Zelf.

Indien er behoefte bestaat voor het stellen van vragen, mail me. Ook als je meer over een bepaald onderwerp wilt weten hoor ik graag van je. Stuur mij een mail of gebruik het contactformulier. Je kunt hier eventueel ook een review achterlaten, mocht je dat willen.

Warme groet,

Amanda

Tel je zegeningen, het liefst iedere dag

Geef een antwoord