Verwerken van je verdriet / afscheid nemen

Voel wat je voelt om je verdriet te verwerken.
Wat ook de reden is dat je verdriet voelt, je verdriet mag er zijn. Anderen kunnen dit vaak af doen alsof het niet zo belangrijk is. Maar jouw pijn en verdriet zijn er niet minder om. Jouw verdriet is echt en mag er zijn. Al je emoties mogen er zijn!
Verdruk je gevoelens niet omdat jij of anderen denken dat het nu wel genoeg is geweest. Door je pijn te onderdrukken, komt het alleen maar op andere, ongezonde manieren tot uiting. Laat je gevoelens over je heenkomen zonder erover te oordelen – de pijn, de woede, de wrok, de eenzaamheid, de verlangens, de verslaving, de leegte, de angst en soms zelfs de liefde die je misschien nog steeds voelt. Het helingsproces is voor iedereen anders en is niet gebonden aan strakke patronen.

Verdriet is een belangrijke natuurlijke en gezonde emotie. Vaak komt verdriet vanuit een gevoel vanwege iets naars waardoor je moet huilen. Door verdriet en te huilen wordt er verwerkt. Verdriet is een pure emotie, en heeft men niet onder controle en kun je niet sturen, het komt gewoon. Door de pijn en je verdriet te aanvaarden als onderdeel van het leven, komt er ook weer ruimte vrij om te aanvaarden dat het niet eeuwig gaat duren. Je kunt daarna weer groeien en open staan voor geluk en vreugde. Wees een schepper in plaats van een slachtoffer. Verandering is altijd eng, maar verandering is onvermijdelijk en hoort bij het leven. Omarm verandering en aanvaard het voor wat het is: een springplank naar de toekomst.

Vergeef jezelf
Vergeef jezelf voor eventuele fouten die je hebt gemaakt of als je je voorgevoelens negeerde. Blijf niet vastzitten in het verleden of wat had kunnen zijn. Leer de lessen die je blijkbaar moest leren, vergeef en laat los. Op het moment lijkt je hele wezen erdoor in beslag genomen, maar het leven gaat gewoon door. Neem er een gezonde afstand van. Laat de gedachten komen en gaan. Focus op wat je wel wilt. Mediteer en probeer de negatieve gedachten te veranderen in positieve. Je zult merken dat het werkt, je denkt niet meer constant aan degene/datgene die/dat zoveel verdriet heeft veroorzaakt. Het proces kan enige tijd duren, maar wanneer je weer zover bent, is het een enorme opluchting dat er ook nog ruimte in je bewustzijn is voor andere zaken en natuurlijk voor jezelf :).

Als een deel van je wel je gebroken hart wilt genezen, maar andere delen willen blijven vasthouden aan de pijn, dan kan het herstel heel lang duren. Dus hoe ontdek je dan wat je onbewuste drijfveren zijn? Daar is een simpele oefening voor:

Leg pen en papier naast je en ga comfortabel zitten. Sluit je ogen en focus op je ademhaling. Voel je lichaam en geest tot rust komen. Wanneer je er klaar voor bent, vraag je jezelf: Waarom kan ik niet loslaten? Waarom kan ik mijn verdriet niet verwerken? Wat houdt me tegen?
Laat alle antwoorden in je opkomen zonder erover te oordelen, hoe gek of onlogisch ze ook lijken. Schrijf ze op zodat je ze later kunt analyseren.
Vervolgens kun je een nieuw lijstje maken met ‘tegenargumenten’. Want pas wanneer alle aspecten van jezelf willen helen, kun je écht je verdriet verwerken en jezelf helen.

Geef jezelf alle tijd en ruimte om je verdriet te verwerken.
Je voelt je niet jezelf en wilt weten hoe lang het duurt voor je je verdriet eindelijk hebt verwerkt. Dit kan enorm verschillen met anderen, dus praat erover met anderen maar respecteer je eigen individuele proces. Blijf aan jezelf werken zodat je inzicht krijgt in je patronen en de lessen die je moet leren. Het kan een lang proces zijn, dus respecteer dat ook.

Werk aan je zelfvertrouwen. Wanneer je van jezelf houdt, stel je vanzelf gezonde grenzen op en dwing je respect af. Dan kun je geven en nemen, zonder jezelf weg te cijferen. Liefdesverdriet en pijn smelten vanzelf weg in de warmte van échte onvoorwaardelijke liefde: liefde voor je Zelf.

zelfliefde1

Indien er behoefte bestaat voor het stellen van vragen of adviezen, mail me gerust.

Warme groet,
Amanda

Geef een antwoord