Wierook

Zelf mag ik thuis graag wierook branden omdat het zo’n heerlijke geur verspreidt en ik dit vaak zelf ook associeer met een gevoel van thuis en rust. Maar wat is wierook nu precies?

Wierook is een mengsel van aromatische organische stoffen, dat aangestoken kan worden en dan een als aangenaam beoordeelde geur verspreidt. Met wierook wordt ook wel bedoeld de hars (olibanum) van de wierookboom (Boswellia). De oorspronkelijke betekenis van het woord wierook is “wijrook” (rook om te wijden). In de oudheid werd wierook gebruikt als offer voor de goden. Op deze manier trok men hun aandacht voor de gebeden en vroeg men om hulp of bescherming.
Wierook betekend letterlijk ‘gewijde rook’ en is een samenstelling van een aantal stoffen als fijne kruiden, planten, bloemen en hars, die met elkaar worden vermengd. Het kan zowel in losse als in vaste vorm worden gebruikt en moet worden aangestoken. Nadat het begint te smeulen, kringelt de rook omhoog en verspreidt een aromatische geur.

Soorten
Er zijn veel verschillende soorten, vaak worden wierookstaafjes gebruikt. Dit zijn houten stokjes (traditioneel gespleten bamboe) waaromheen een brandbaar wierookmengsel is gerold. Dit mengsel bestaat naast geurende stoffen uit een bindmiddel en uit stoffen die de verbranding bevorderen. De geurende stoffen kunnen bestaan uit fijn gemalen harsen, etherische olie en andere geurende stoffen. De staafjes worden boven aangestoken en branden (afhankelijk van de grootte) in 10 tot 45 minuten op. Ook zijn er kegeltjes, de samenstelling van de kegeltjes is vergelijkbaar met die van de stokjes. In dit geval is het mengsel niet om een stokje gerold, maar tot een kegel gerold. Ook de kegel wordt van bovenaf aangestoken en deze brandt langzaam op. Verder heb je ook nog Japanse en Tibetaanse wierook, korrels of losse wierook.

20160811_130003

Wierook kan worden gemaakt uit verschillende geurende ingrediënten. Voorbeelden hiervan zijn harsen, zoals olibanum of dennenhars, rozenblaadjes of schors van de berk. Er kunnen etherische oliën worden toegevoegd.
Wierook wordt al zeker sinds 1700 voor Christus gebruikt, waarschijnlijk oorspronkelijk als reukoffer. Een reukoffer had tot doel de goden gunstig te stemmen. De geur en het gebed stijgen met de rook omhoog. Een praktisch gebruik van wierook was het verdrijven van rottingslucht. Het bloed en restanten van de dieren die Joden offerden, werden gemaskeerd met de indringende geur van wierook. Sinds de jaren 1960 groeide de belangstelling voor oosterse culturen en religie. In veel landen als China, India, Tibet en Japan wordt veel wierook gebruikt. In deze landen is wierook net zo gewoon, als in de westerse wereld bloemen in huis of het gebruik van zeep of parfum. Met de belangstelling groeide ook de import en gebruik van oosterse wierook.

De 5 elementen en wierook
Vooral in oude verhalen en tradities wordt verteld dat de wereld bestaat uit de 5 elementen en heel apart is het te weten dat wierook al deze elementen in zich heeft.
Aarde, wierook bestaat uit aarde, denk maar aan de ingrediënten
Lucht, het verspreidt zich via de lucht
Water, wierook wordt bereidt met water
Vuur, gaat werken door middel van vuur
Ether, heeft een etherische werking (dat betekent dat het kalmerende, beschermende en een positief aantrekkende werking heeft)

Gebruik van wierook
Wierook werkt harmoniserend en helend. Het is een bijzonder en spiritueel product met vele toepassingen op het gebied van verstand, gevoel en lichaam.
In huis kan men wierook gebruiken voor hele eenvoudige toepassingen, bijvoorbeeld om sigarettenrook of ongewenste geuren in keuken en toilet te zuiveren. Ook voor ontspanning kan men in huis wierook branden, omdat het beschermend en ontspannend werkt voor onze belaste zenuwen. Er is namelijk aangetoond dat er een sterke relatie bestaat tussen onze reuk, onze stemming en onze emoties.

Wierook in de geur van rozen, viooltjes of latrus zorgen ervoor dat men blij wordt
Zoekt men innerlijke rust vinden, brand dan wierook met een sandelhout geur
De geur van musk helpt om ´s morgens wakker te worden of als hulp bij studie of werk

De rook van deze stokjes werkt op verschillend lagen van ons lichaam
Geest
Werkt blokkades in ons lichaam weg en bovendien brengt hij geest en ziel in harmonie en opent de in- en uitwaartse gerichte blik.

Ziel
Hier brengt de rook onze ziel in evenwicht en sterkt de emotionele ontvankelijkheid voor emoties.

Lichaam
Kruiden die worden verbrand, zetten het genezingsproces in gang en ondersteunen het lichaam om zich op een natuurlijk ritme in te stellen.

Energie
Hier worden negatieve energiestromen op de mens, omgeving en voorwerpen onschadelijk gemaakt. Vernietigende energiestromen worden weer geneutraliseerd.

Spiritueel
Hier stelt de geest zich open voor contact met hogere sferen.

Indien er behoefte bestaat voor het stellen van vragen, mail me gerust. Ook als je meer over een bepaald onderwerp wilt weten hoor ik graag van je.

Warme groet,
Amanda
Tel je zegeningen, het liefst iedere dag.

Geef een antwoord